Locker Virus

Er zijn weer veel valse e-mails in omloop. Sommige e-mails bevatten bijlagen die uw computer blokkeren of versleutelen en om losgeld vragen. Dat is zogenaamde ransomware. Bent u hiervan slachtoffer dan kunt u uw bestanden als verloren beschouwen en help alleen nog een recente back-up. Zorg er daarom voor dat externe schijven (sticks) met back-ups niet altijd aangesloten zijn want anders worden die ook versleuteld. Vertrouw daarom geen enkele bijlage tenzij u zeker bent van de afzender. En zelfs dan zijn bijlagen met een zip, rar, tar, exe, com, bat of scr extensie erg gevaarlijk.


CTB-Locker

Wat is ransomware?

Ransomware is een soort malware die bestanden op je computer onleesbaar maakt. Pas als je geld aan de aanvallers betaalt, beloven ze om je bestanden weer terug te geven. Het is niet zo dat dat altijd ook daadwerkelijk gebeurt. Overigens is er ook ransomware in omloop die bestanden niet eens onbruikbaar maakt, maar enkel je computer ontoegankelijk maakt totdat je betaalt.

Hoe herken ik zo'n valse mail?

Het herkennen van een valse e-mail is niet altijd even makkelijk, omdat kwaadwillenden hun best doen om e-mails zo legitiem mogelijk te doen lijken. Als ze langs de spamfilters glippen, is het dus opletten geblazen. Een foutief rekeningnummer of een niet kloppende link naar een website kan een graadmeter zijn. Bij twijfel is het het beste om het bedrijf in kwestie te bellen, maar niet via een telefoonnummer dat in de bewuste e-mail staat.
Wat is een phishing mail?

Phishing (spreek uit op z'n Engels: fishing) is een verzamelnaam voor manieren om naar gegevens van gebruikers te 'vissen'. Gebruikers moeten er dan toe worden verleid om hun persoonsgegevens, zoals wachtwoorden of rekeningnummers, achter te laten. In de praktijk gebeurt dat vaak via e-mail.
Wat is malware?

Malware is een verzamelnaam voor software die vervelende dingen met je pc of telefoon doet, zoals een virus. Maar ook software die ongevraagd advertenties injecteert op je computer en verder in principe geen negatieve gevolgen heeft, wordt bestempeld als malware.