Veiligheid online bankieren

Online bankieren is 100% veilig als uw pc “schoon” is. Met schoon bedoelen we dat er geen ongewenste software aanwezig is.

Het is dus zaak om uw pc schoon te houden. Maar al te vaak horen wij hier dat klanten al twijfelden of ze er wel goed aan deden door op een link uit een verdacht mailtje te klikken. Een goede raadgever is de regel “bij twijfel, niet doen”. En terechte twijfel is zeker op z’n plaats als er een vreemd verzoek wordt gedaan of als er spelfouten in de mail staan.

Een bank zal nooit een mail sturen met een dergelijk verzoek. Ga altijd op de normale manier naar de website van uw bank, doe dit nooit via een link uit een mail.

Maar mail is natuurlijk niet de enige boosdoener.
Internet staat vol met pagina’s die er op gericht zijn u zover te krijgen dat u iets gaat installeren op uw pc of laptop. Vaak onder het mom van: "uw pc is traag", "om dit te kunnen zien is een plug-in nodig", "scan uw pc" nu, enz. In bijna alle gevallen laat u een stukje software toe dat wellicht op dat moment geheel onschuldig is. Een hele tijd later kan dat stukje software de opdracht krijgen om het daadwerkelijke virus te downloaden en te installeren. Meestal merkt u daar niets van want op de achtergrond is uw virusscanner dan al uitgeschakeld.

Antivirussoftware loopt per definitie altijd achter op de ontwikkeling van nieuwe virussen. Een nieuw virus wordt daarom vaak niet eens opgemerkt. Controleer daarom regelmatig of uw virusscanner up-to-date is en laat de scanner, hoe vervelend dat ook is, minimaal eens in de week de volledige pc scannen.

En vertoont uw pc vreemd gedrag, zeker tijdens internet gebruik, wacht dan niet tot het helemaal mis gaat maar laat uw pc of laptop nakijken. Zeker als het over bankzaken gaat is voorkomen beter dan genezen.

Overigens gaan de banken niet vrijuit. Het is aan hen om met man en macht te werken aan een betere beveiliging van de websites. Zo zou een bank meer grafisch moeten werken zodat software niet kan meelezen. En een bankopdracht kan door een mens niet in een fractie van een seconde ingevuld worden, de bank zou daarop kunnen reageren, een programma dat automatisch bankopdrachten invult is simpel voor de gek te houden! Daar ligt nog een mooie taak voor de banken.

Op de pagina www.bcrc.nl/spyware vindt u een lijstje met veel voorkomende spyware (malware) die u zeker niet op uw pc wilt hebben. Staat 1 van deze programma's in de softwarelijst dan kunt u ze ook eenvoudig daar verwijderen.